Rozdíl mezi sacharidy a cukry – víte jaky je?

Myslíte si, že sacharidy a cukry jsou to samé? Omyl! Rozdíl mezi sacharidy a cukry je větší, než jste si mysleli. Spousta lidí si pod pojmem sacharidy hned představí cukr, což je špatně. Právě ti, kteří drží nejrůznější diety, by si rozdíl měli zapamatovat. Sacharidy jsou ve stravě velmi důležité, a proto by se neměly vynechávat. Naopak cukry by se omezovat měly.

 

Rozdíl mezi sacharidy a cukry

Sacharidy patří mezi základní živiny, společně s bílkovinami a tuky. Existují tři základní skupiny sacharidů. Jsou to monosacharidy, disacharidy a oligosacharidy. Víte co kam patří? Už z názvu monosacharidy lze s jistotou říct, že se v nich nachází pouze jedna sacharidová jednotka. Můžeme k nim zařadit například hroznový cukr neboli glukózu a cukr z ovoce neboli fruktózu. Disacharidy obsahují 2-10 monosacharidových jednotek. Řadí se k nim například cukr řepný neboli sacharóza a cukr mléčný neboli laktóza. Oligosacharidy se skládají z více než deseti monosacharidů. Může to být například škrob, celulóza nebo pektin. Oligosacharidy pomalu zvyšují glykemii, proto jsou vhodnější. V tom tkví rozdíl mezi sacharidy a cukry. Cukry totiž glykemii zvyšují velmi rychle.

Sacharidy lze také rozdělit na jednoduché a složené. Jednoduché sacharidy obsahují pouze sacharidy. Složené sacharidy obsahují také jinou sloučeninu například tuky nebo bílkoviny.

Označení cukry patří pouze monosacharidům a disacharidům. Jsou rychlým zdrojem energie a ihned zvyšují glykemii. Což znamená, že se rychle zvyšuje hladina cukru v krvi. Tyto cukry jsou nejdůležitější po sportu, kdy ze sebe vydáme velké množství energie, kterou potřebujeme doplnit. Sacharidy ne vždy znamenají ty jednoduché a nemusí vám hned zvednout glykemii. Podíváme se, co znamená sacharidy z toho cukry. Už jste to ne etiketách určitě někdy viděli.

Co znamená sacharidy z toho cukry?

Sacharidy na etiketě vždy znamenají celkový obsah ať už monosacharidů, disacharidů či oligosacharidů. Pojem „z toho cukry“ znamená množství cukrů z daného počtu sacharidů. Ukážeme si to na příkladu. Na 100 g výrobku je uvedeno množství sacharidů 40 g, z toho cukry 15 g. Znamená to tedy, že 100 g výrobku obsahuje 15 g jednoduchých cukrů. Zbytek (25 g) jsou polysacharidy, které se pomaleji vstřebávají do organismu.